Solvarme

En bæredygtig løsning til energieffektiv opvarmning.

Solvarme er blandt de mest miljøvenlige og effektive teknologier til at opvarme bygninger eller producere varmt vand.

Teknologien er enkel, man udnytter solens energi til at generere varme og dermed reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Det skåner miljøet og økonomien.

Hvordan fungere et solvarmeanlæg ?

Et solvarmeanlæg består typisk af solfangere, bufferbeholder samt et distributionssystem med solvarme slanger, pumper og ekspansionsbeholder.

Solfangeren er typisk monteret på et tag eller en anden solbeskinnet flade. Fangeren er opbygget med et absorbermateriale, der opfanger solens stråler.

Energien der opfanges omdannes til varme og varme, der overføres til en frostfri væske (glykol blanding), der cirkulerer i det lukkede kredsløb mellem solfangeren og en varmeveksler, bufferbeholder eller direkte på en varmtvandsbeholder.

Når væsken kommer frem til enten en veksler, en buffer eller en varmtvandsbeholder, afgives varmen, som herefter kan anvendes til produktion af varmt brugsvand eller til opvarmning af boligen via f.eks. gulvvarmen.

Solvarmeanlæg er mest effektive, når solfangeren placeres på en sydvendt flade med en hældning på 30-60 grader, det giver den bedste solindstråling året rundt. Hvis en sydvendt placering ikke er mulig, kan en øst- eller vestvendt orientering også bruges, men det reducerer anlæggets effektivitet.

Det er vigtigt, at solfangeren er fri for skygge fra omkringliggende bygninger, træer eller andre forhindringer. Derudover bør solvarmeanlægget dimensioneres i forhold til husets energiforbrug. Det er også muligt at kombinere solvarme med andre teknologier som f.eks. varmepumper eller gasfyr for at opnå en hybrid løsning, der kan dække varmebehovet hele året rundt.

Fordele ved solvarme

Miljøvenlig og bæredygtig:
Solvarme udnytter en uendelig energikilde og reducerer CO2-udledningen markant. Det gør solvarme-teknologien til et centralt element i overgangen fra fossile brændstoffer til grøn energi.

Økonomisk fordelagtig:
Selvom solvarmeanlæg har en relativt høj anskaffelsespris, kan de på sigt medføre store besparelser på varmeregningen, især i husholdninger med stort forbrug af varmt vand.

Lav vedligeholdelse:
Et solvarmeanlæg har en lang levetid (typisk 20-30 år) og kræver minimal vedligeholdelse.
Det er designet til at kunne modstå vejrforhold som frost og sne, hvilket gør det til en driftsikker teknologi.

Økonomisk gevinst ved solvarme

Den økonomiske besparelse ved et solvarmeanlæg afhænger af flere faktorer, herunder husets størrelse, energibehov og den aktuelle energipris. For en typisk husholdning i Danmark kan et veldimensioneret solvarmeanlæg dække op mod 50-70 % af det årlige forbrug af varmt brugsvand. Det kan resultere i betydelige besparelser på varmeregningen.

Et solvarmeanlæg kan ydermere bidrage til en højere ejendomsværdi og dermed gøre boligen mere attraktiv på markedet.

Hvad skal du huske ved installation af solvarme?

Der er flere ting at overveje i forbindelse med installationen af et solvarmeanlæg:

Rådgivning og dimensionering:
Det er afgørende, at få en professionel rådgivning fra en energispecialist, der kan dimensionere anlægget korrekt i forhold til husets størrelse og effektbehov. Et over- eller underdimensioneret anlæg kan føre til ineffektiv drift og unødige omkostninger.

Integration i varmesystemet:
Solvarme kan integreres i både nye og eksisterende varmesystemer, men det kræver, at det øvrige varmesystem kan arbejde sammen med solvarmeanlægget. Ved renovering af gamle systemer kan det være en god idé at overveje en kombination med f.eks. en varmepumpe eller et moderne kondenserende gasfyr.

Placering:
Som nævnt skal solfangerne placeres optimalt i forhold til solen, for at opnå den største effektivitet. Det kan være nødvendigt at få foretaget en skyggeanalyse for at sikre, at anlægget ikke påvirkes af skygger fra træer eller bygninger.

Tilladelser:
I nogle tilfælde kræver installation af solvarme tilladelse fra kommunen, især hvis der er tale om et fredet område eller en bygning med bevaringsværdige elementer. Det er derfor vigtigt at undersøge lokale regler og eventuelle restriktioner.

Hvor er det oplagt med solvarme ?

– Svømmehaller
– Idrætshaller
– Sports centre
– Campingpladser
– Hoteller
– Efterskoler
– Generet i bolig/bygninger, hvor der er et stort forbrug af varmt vand

Weishaupt

Hos Weishaupt er vi eksperter i solvarme, og du er altid velkommen til at kontakte os for mere information, rådgivning eller et gratis tilbud.

Del denne historie - vælg din platform

Udfyld og vi kontakter dig.

Andre relevante artikler

Go to Top